середу, 6 червня 2018 р.

Загадкові друдли


Друдл (або англійською droodles) – це цікавий винахід американського автора-гумориста Роджера Прайса і креативного продюсера Леонарда Стерна, запропонований ними в 1950-х роках. Назва droodle є комбінацією трьох слів “doodle” (каракулі), “drawing” (малюнок) і “riddle” (загадка). Навіть сама назва винаходу цілком відображає креативне мислення своїх авторів.
Суть винаходу полягає в тому, що вам пропонується описати картинку, яка має множинні значення. Картинка Друдла є чимось на зразок каракулей і схожа на те, що зазвичай студент або школяр малюють машинально на папері під час лекції або уроку. Однак у droodle автори спочатку закладають варіативність її інтерпретації. 
Спочатку Друдли мали тільки розважальний характер, а публікували їх в основному в газетах і журналах для підвищення інтересу читача до видання. Адже, напевно, будь-якій людині завжди хочеться розгадати просту і цікаву загадку. Однак, поступово Друдли перекочували і в інші сфери людського проведення часу: в психологію і навіть в мистецтво.


Часто Друдли загадуються саме дітям для розширення їх кругозору, і тому нерідко Друдли-картинки можна зустріти в різних дитячих книжках. Однак використовувати Друдли можна не тільки для дітей, але для дорослих для розвитку їх навичок творчого мислення. Крім того, Друдли використовуються в гештальтпсихології і гештальт-терапії.

Пропоную найцікавіші друдли, які я змогла знайти в мережі Інтернет. Завдання звучить так: Що зображено на цьому малюнку? Вкажи максимальну кількість можливих варіантів.


Як створити класичні друдли?
Коли діти вже набудуть певного досвіду опису намальованих друдлів, вони можуть спробувати створити і власні друдли, а потім із друзями придумати і описи до них. Нагадаю:
● друдли майже завжди однокольорові (хоча це й не обов'язково, проте кольори зменшують кількість варіантів їх опису);
● друдли — це схематичні зображення, на них ніколи не малюють тварин, рослин, інших об'єктів, які легко впізнати, бо це зменшує кількість варіантів опису;
● зображення друдлів не перевантажують великою кількістю ліній, часто достатньо 2 - 4 лінії.

Немає коментарів:

Дописати коментар