четвер, 30 березня 2017 р.

"Червона книга України" - книга тривоги і надії

        Червона книга України - основний документ, в якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що знаходяться під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, на підставі якого розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання.
     Працюючи над вивченням нової теми з природознавства  з учнями 3-А класу вчитель  Чернецька-Кліменчук О.В. щиро перейнялася проблемою  зникаючих тварин і рослин. Діти, підтримуючи ініціативу вчителя, об'єдналися в групи та вирішили підготувати агітаційні листівки, головною темою яких стало бажання донести необхідність "збереження життя" зникаючих рослин і тварин.
   Як повідомляє Всесвітній союз охорони природи (World Conservation Union), за останні 500 років вимерли 844 види тварин і рослин. Але цей «чорний список» далеко не повний. У недавно опублікованому звіті Global Biodiversity Outlook мовиться, що нинішнє вимирання тварин є найбільшим з часів зникнення динозаврів.
«Чорний список» – це список тих видів, які вимерли, починаючи з 1600 року. Існування цих видів було зафіксоване в пам’ятниках культури. Є зведення про спостереження цих тварин природодослідниками або мандрівниками. Тобто ці види однозначно зафіксовані в живому стані. Але сьогодні ми можемо стверджувати, що вони більше не існують. Ось ці види і заносять в «чорний список».
«Чорний список» публікується в Червоній книзі (списку видів, що знаходяться під загрозою зникнення) на перших її сторінках. Всі види мають якийсь статус уразливості. «Чорний список» – це так званий «статус нуль». Це – список поповнюваний і нескорочуваний.
У листівках-закликах діти висловили свою позицію охоронців природи, 
справжніх патріотів України!

Немає коментарів:

Дописати коментар