суботу, 16 грудня 2017 р.

Мова образотворчого мистецтва

Одним з головних завдань образотворчої студії, яка працює в НВО №25 під керівництвом Смірнової Ірини Василівни, є створення умов для розвитку творчої, гармонійної, інтелектуально-розвинутої особистості, формування готовності дитини до вибору свого місця в житті.
Мета гуртка – навчити учнів розуміти мову образотворчого мистецтва, його специфічну образну природу, дати їм загальне уявлення про закономірності розвитку образотворчого мистецтва та архітектури і тісного зв’язку їх з процесом розвитку суспільства; навчити дітей техніці малювання олівцями та фарбами, малювати з натури, працювати над ескізами, працювати з природними матеріалами – це значить наполегливо трудитись, вчитись бачити, спостерігати, порівнювати, запам’ятовувати побачене, знайомити учнів з творами видатних майстрів-художників.
Програма гуртка розрахована на 2 роки навчання для дівчаток і хлопчиків віком від 5 до 12 років. Кількість дітей у групі не більше 12 осіб, зважаючи на те, що техніка виконання малюнків потребує індивідуального підходу до кожної дитини. Форми роботи на занятті: групова, індивідуальна.
На І році навчання (діти віком від 5 до 10 років) метою є: ознайомити дітей з теорією малюнку та живопису; з творчістю відомих художників; формувати початкові навички роботи з різними матеріалами; дати поняття про види техніки малювання (акварель, гуаш, олівець,туш), навчити дітей передавати об’єм за допомогою світлотіні.  Розвивати художньо-творчі здібності дітей.
На ІІ році навчання (діти віком від 10 до 16 років) метою є: удосконалювати навички малювання: навчити стилізувати рослини, передавати фактури різних природних матеріалів; дати поняття про основи побудови орнаменту і шрифту, закони колористики; поглибити знання про творчість відомих художників, про види жанрів живопису і їх відмінність між собою. 
Виховувати творчий підхід до створення кожної композиції, любов до своїх робіт як до результату творчої праці, що несе настрій і красу. Розвивати уяву і фантазію, вміння аналізувати малюнок: вдосконалювати володіння прийомами та техніками малювання.
Для роботи в гуртку потрібні спеціальні матеріали: білий папір, кольоровий папір, пензлики, фарби акварельні, перо, гуаш, кольорові олівці та прості олівці, палітра. Під час навчально-виховного процесу використовують різні форми проведення заняття: лекції, практикуми, конкурси, виставки, творчі звіти, тематичні вернісажі, екскурсії, робота на пленарі.
Важливою умовою розвитку творчої обдарованості дітей є: бесіди, свята, розваги, екскурсії, дитячі ранки, які в основному плануються на канікулах. Цінність їх проведення полягає в тому, що вони викликають позитивні емоції, знайомлять з історією, культурою, побутом народу, з життям видатних людей і т.д.

Немає коментарів:

Дописати коментар