неділю, 22 квітня 2018 р.

Як навчає своїх учнів одна з "найрозумніших" країн - Сінгапур


За останніми результатами PISA, Сінгапур займає перші місця серед здатностей учнів: до читання й розуміння текстів, до використання знань й умінь із математики, до використання знань й умінь із природничих наук для розв’язання життєвих ситуацій. За інформацією: @GlobalTeacherPrizeUkraine
Які ж особливості шкільного навчання в Сінгапурі? 
1. Місце в середній школі абсолютно не закріплене за місцем проживання ( учні можуть потрапити у школу, яка знаходиться в 10-12 км від дому).
2. У школах активно застосовують технології, комп’ютерні ігри, інтерактивні дошки, навчальні програми, щоб максимально залучити учнів до навчального процесу.
3. Учнів щорічно розподіляють на класи за рівнем навчання, який визначається результатами екзаменів (загальна програма для учнів однакова, але у класах із вищою успішністю глибше занурення в матеріал) 
4. Англійська мова - офіційна мова навчання, якою викладають усі предмети (окрім рідної мови). 
5. Професія вчителя 👩‍🏫 дуже престижна й гарно оплачується, але залежить від освіти педагога та від успіхів його учнів (учні займають призові місця на олімпіадах чи конкурсах - вчитель отримує доплати).
6. Перевага надається вчителю, який може краще й швидше навчити учнів вчитися, ніж вчителю, який досконало знає предмет.
7. Школи поділяються за спрямуванням: від сильного технічного до академічного природничого. 
8. Навчання базується на візуалізації замість простого запам’ятовування.
9. Існують окремо початкова й середня школи, які навіть знаходяться в різних будівлях.
10. Після закінчення початкової школи учні складають екзамени 📝, за результатами яких потрапляють у середню школу (кожна школа має прохідний бал)
11. Заняття починаються о 7:30 (автобуси🚌починають збирати дітей з 6:00). Діти чекають початку занять, граючи на стадіоні чи у внутрішньому дворі школи, а після попереджувального дзвоника (за 10 хв до початку уроку) - розходяться по класах.
12. Активно практикується менторство: за старшими учнями закріплюються першачки, яким активно допомагають старші
13. Державні школи безкоштовні для сингапурців, для іноземців вартість навчання в державній школі складає 💵550$ на місяць, а для іноземців із посвідкою на постійне проживання - 100-150$/міс.
14. У школах живе багато тварин і рибки, щоб діти змогли якомога більше тварин побачити наживо (ховрахи, коти, кури - це лише невеликий перелік жителів шкіл).
15. На перший дзвоник діти просто приходять в хол школи, там їх збирають і садять у центрі холу, батьки ж залишаються за лінією, а всі урочистості проходять в актовій залі взагалі без батьків.
16. Навчальний рік у державних школах починається 2 січня й триває до грудня (основні канікули між чвертями складають 1 місяць). 
17. Вчителі готують навчальні плани з інноваційними ідеями.
18. Соціальні мережі Facebook чи Twiter, блоги на YouTube, Wiki використовуються для навчання як на уроках у класі, так і для домашніх робіт.
19. Вчителі мають щорічно навчатися в центрах підвищення кваліфікації, де вони спілкуються, взаємодіють, й обмінюються успішним досвідом, адже це - запорука успішного навчання школярів.
20. Існує величезна кількість приватних шкіл, яка працює за стандартами різних країн.
Ось так завдяки освіті країна з населенням 5,5 млн чоловік і площею менше 700 км2, яка майже не має ресурсів, стала однією з найбагатших у світі. Як гадаєте, чи зможемо ми завдяки НУШ та новому Закону про Освіту не лише досягнути рівня Сінгапуру, а навіть перевершити його?

Немає коментарів:

Дописати коментар